Meghívó

MEGHÍVÓ

Tisztelettel meghívjuk Önt a „CULTSTREAM or The New Culture of Water – CULTSTREAM, avagy a víz új kultúrája” című projekt keretében megvalósuló zEtna XV. Irodalmi Fesztivál 2018. évi munkájában való részvételre.

Helyszín: Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ, Zentai Alkotóház, Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, 24400 Zenta, Posta utca 18.

Dátum: 2018. november 8–10.

Részvételi szándékáról kérjük szíves visszajelzését a +381648473040 mobiltelefonszámra, illetve a sluzba@tlkk.org e-mail címre.

Tisztelettel:

Hugyik Richárd,

igazgató

Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ

A szegedi Porta Novum Nonprofit Kft. együttműködve a zentai Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központtal, valamint Magyarkanizsa Önkormányzatával a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében „A víz új kultúrája (CULTSTREAM – HUSRB/1602/32/0039)” címmel közös szakmai projekt megvalósításába kezdett.

A CULTSTREAM projekt közvetlen előzménye a 2013-ban megvalósult és nagy szakmai elismerést elért CULTRAIL – Kulturális utazások Szeged és Szabadka régiójában (HUSRB/1203/222/113) elnevezésű projekt. A CULTSTREAM projekt célja az előző projekt eredményeinek fenntartásán és továbbfejlesztésén túl a szülőföld megtartó erejének és turisztikai vonzerejének növelése a meglévő értékek – ezúttal elsősorban a természeti kincsek – felmutatása révén. Az új projekt fókuszában a programterület meghatározó folyója, a Tisza áll. Ma, a globális felmelegedés korszakában a Föld édesvízkészletének megóvása, a termőterületek elsivatagosodása, az időjárási szélsőségek új kihívások elé állítják korunk társadalmait, így a régióban élőket is.

A zEtna XV. Irodalmi Fesztiválja „A víz új kultúrája (CULTSTREAM – HUSRB/1602/32/0039)” című közös szakmai projekt keretében valósul meg. Párhuzamot von az atollok és a Tisza alsó szakaszán mára elmerült, iszap borította homokpadok között. Toposza Tuvalu, a világ egyik legkisebb állama, amely kilenc szigetecskére települt, közöttük öt atollra, s a melegházhatás hatására várható, hogy az elkövetkező évtizedekben teljesen ellepi a víz. A téma lehetőséget ad a változás, a múlandó, elenyésző értékek, jövőstratégiák feletti gondolkodásra, eszmecserére. A fesztivál során három négykezes is indul magyar és szerb szerzők közreműködésével és egy vers-szigetcsoport létrehozásának szándékával, két kiállításra, tucatnyi beszélgetésre, zenei programokra kerül sor a jubiláris, tizenötödik fesztiváli rendezvényen.

Az idén november 2-án huszadik évfolyamába lépő zEtna világhálós irodalmi folyóirat 2004-től szervezi rendszeresen fesztiváljait. A kettőezer tízes évektől a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ közreműködésével.

PROGRAM:

2018. 11. 08., csütörtök:

18.00 A víz új kultúrája – megnyitó beszélgetés a CULTSTREAM kontextusában;

18.40 Merített tárgyak – Menyárt Erzsébet kiállításának megnyitója;

19.00 Tuvalu, avagy a süllyedés poetikája I. – a négykezes-projekt szerb részvevőinek (Gojko Božović, Đorđe Kuburić, Snježana Rončević) bemutatkozása.

20.00 Tárgyak merülése – felolvasások.

2018. 11. 09., péntek:

18.00 Áttetsző műterem – fesztiváli beszélgetés Szagmaiszter Laura festményei között;

19.00 Áttetsző emlékezet – beszélgetés Virág Zoltán irodalomtörténésszel; 20.00 Tuvalu, avagy a süllyedés poetikája II. – a négykezes-projekt magyar részvevőinek (Babics Imre, Falcsik Mari, Szűgyi Zoltán) bemutatkozása;

21.00 Tárgyak merülés II. – felolvasások.

2018. 11. 10., szombat:

18.00 Elváltozások – fesztiváli beszélgetés Bozsik Péterrel és Szilasi Lászlóval; 19.00 Beszélgetés Solymosy Bálinttal;

20.00 Beszélgetés Bodor Ádámmal;

21.00 A Pálfi Ervin trió hangversenye. (Az események moderátorai, közreműködői: Balázs Attila, Beszédes István, Józsa Márta, Draginja Ramadanski, Szabó Palócz Attila, Szarka Mándity Krisztina, Szarvas Melinda, Szögi Csaba, felolvasnak Bartha György, Lázár Szűcs Anikó, Kovács Smit Edit stb.)

Ez az esemény az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg az Interreg-IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program Magyarország-Szerbia által. Az esemény tartalmáért teljes mértékben a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ vállalja a felelősséget, és az semmilyen körülmények között nem tekinthető az Európai Unió és / vagy a programot Irányító Hatóságnak állásfoglalását tükröző tartalomnak.

Tájékoztatjuk, hogy az eseményen fotó és/vagy videó felvétel készül, melyek nyilvánosak lesznek.